Mulighederne er mange!

Dit valg af bolig kan fx være begrundet i:

Tilgængelighed: i nærhed af fx familie, venner, job osv.

Omgivelser: tæt ved skov, strand, by, eng, landskab.

Økonomi: god, dårlig eller blot sikring af likvider.

Charme: tiltrækkende stilarter som fx glas, træ, halm.

Fremtidssikring: ved fx fyringsrunde eller dødsfald.

Bæredygtighedsprincipper.

Lyst til at bo i et hus, man selv har bygget.

Krisetider. osv osv..

-eller måske ønsker man blot et gældfrit liv eller muligheden for at blive siddende i huset, selvom man ikke har sparet op til pension. Eller en kombination. Grundene kan være mange.

Få sat styr på prioriteringerne:

Behov er ikke det samme som lyst.

Lyst er ikke det samme som mulighed.

Mulighed er ikke det samme som rådighed.

Rådighed og behov er oftest tæt forbundet.

 

Hvor meget plads er der i virkeligheden brug for i forhold til den plads der er til rådighed? -hver kvadratmeter koster energi, varme, penge, tid, rengøring osv.

 

Der er altid en grund til, at man gør, som man gør. Imidlertid bør der afsættes tid til diskussion og prioritering.

 

Problemet med at finde en bolig, der passer helt perfekt, er, at den ikke findes.

 

Det handler alt sammen om, at gå på kompromis, og få så meget ud af den situation, man står i, som muligt.

 

-hvis der kun vælges ud fra det, der står på hylden..

 

Gode råd er dyre -ikke nødvendigvis Få talt med en rådgiver.

Boligformer

 

Det har en hel del med smag og behag at gøre, når du skal finde dig selv i en boligform eller stil. Baggrunden for et valg er vidt forskellig fra person til person og her har alder og erfaring stor betydning. Derfor er der uanede muligheder. Det kan være, du tilfældigt falder over en bolig, som giver dig et ændret syn på tilværelsen. Det kan også være, du har friheden til at bygge dit eget efter dine helt egne præferancer.

- Til at begynde med kan man lade sig inspirere og imponere. Senere formes valget på baggrund af interesse og personlige forhold -om så der skal bygges bolig, legehus, skur, garage eller noget helt andet!

Inspiration

-en vej til et nyt syn på tilværelsen

 

Den viden man besider, kommer udelukkende fra egne syn. Hver gang man oplever noget nyt, trækker det i et spind af fortolkninger og interesser.

 

Ser man noget nyt, som virker spændende, drages man.

 

Ser man noget nyt, som virker kedeligt, undgår man.

 

I virkeligheden kan man ikke vide alt, og derfor kan en præsentation af noget, som virker kedeligt, blive genoplevet som noget positivt, ved ændring af fremstillingsmetoden.

 

Måske ser man nyt potentiale og beriges med yderligere viden.

 

fx fandt man for 250 år siden på "Russer-Vinduet". I dag er det genopfundet og kaldes en række navne.

 

-I samme stil ses huse bygget i halm, ler og træ mv. Samt gasproduktion til madlavning produceret af afføring fra dyr.

Interesse

-muligheden for at gå i en retning

 

Hold mulighederne åbne. Der vides kun det, der vides, da alt andet er uudforsket territorium. Det første, man kaster sig ud i af interesse, kaldes for prototypen, og er i de fleste tilfælde fyldt med fejl. Folk ønsker et perfekt resultat fra starten.

 

Nu er virkeligheden indrettet således, at man konstant måler valg og gøremål med resultater og muligheder. Har man en fastlagt plan, som fx ved bestilling af et hus hos en entreprenør, er man låst mere fast til sine valg, men et bedre resultat, da erfaringen betyder, deres prototyper og fejl ligger bag dem. Yderligere er et typehus ikke baseret på DINE valg, og er derfor et kompromis fra starten. Dine egne valg koster ekstra, med mindre man styrer processen selv.

 

Ved valg af boligform, fastlægges en bestemt retning. Reglerne for at bygge og retningslinjen for huset, skal ligge parrallelt, fordi følges bygningsreglementet ikke, fås der ikke en ibrugtagelsestilladelse.

 

 

Byggeri

 

Bygges der hus efter gamle traditioner og ældre værdier, betyder det meget for fremtiden. Der bør dog tages hensyn til moderne tider og fremskreden teknologi. Et økologisk hus består af en designmæssig proces og overvejelser vedrørende driften. Det kræver hverken dreadlocks eller hippietøj at bygge bæredygtigt eller have fremtiden i tankerne.

 

De tanker og processer, der var helt vanvittige for 10 år siden i forhold til minimalisme og økologisk tankegang, er i dag helt normalt og accepteres bredt af befolkningen pga. energikrisen, der rammer på pengepungen for de fleste. Frås med energien er i dag skamligt og der diskrimineres direkte imod det med regeringens lov om energimærkning af boliger. Dvs. en bolig bliver altså mindre attraktiv for den menige mand, idet den bliver sværere at sælge, når den er forbrugstung.

 

-hvilket betyder, at placeringen af boligen bliver mere værd. Location Location Location !

 

Regeringens plan

 

Overgang til et energisystem baseret på 100% vedvarende energikilder er ikke nogen let opgave.

 

Der er derfor en udfordring i af få den eksisterende bygningsmasse med, når det gælder om at nå regeringsens 2050-mål. De fleste bygninger, som består i 2050 er allerede byggede, og de forbruger mere end det, der er målet. Problemet er blot, at det ikke er økonomisk rentabelt at optimere husene til den standard, der sigtes efter.

 

Med ovenstående i mende, er der tale om en ombygningsproces eller renoveringsmulighed, som spænder over mere end blot en energirenovering i sig selv. Det formodes, at disse bevægegrunde for ombygning skal baseres i forbedringer på indeklimaet, hvor energibesparelserne dermed får lavere prioritet.

 

 

 

Byggesjusk

 

Der er mange forskellige eksempler på problemet. En søgning på nettet kan vise adskillige af slagsen, og hver fjerde sag handler om tage. Det er fordi, Danmark har en høj regnintensitet. Regnen trænger altså ind og danner fugt, svamp og andre væmmelige problemer i boligen.

 

De sidste 30-40 år har parcelhuse skudt op i massevis, og hvem har ikke kørt igennem et kvarter med det ene solide rødstenshus efterfulgt af det andet. Problemet med disse huse kan dog være, at opføringen er lavet på akkord, hvilket øger risikoen for byggesjusk. Denne fejl eller mangel følger derefter ejeren af huset indtil der traffes valg om at rette fejlen, bygge om eller renovere huset.

 

Da Danmark er så præget af regn, er en naturlig udvikling af nedbøren, at fundamentet på huset bliver udsat, hvis drænet eller afvandingen ikke er 100% i orden. Har huset fx sat sig en smule i den ene side, som også er en fejl, kan fundamentet revne, da beton ikke kan stå for trækket. Derefter trænger der vand ind i revnen, og på en vinterdag fryser vandet til is og udvidder sig inde i væggen, hvilket gør skaden værre og værre år for år. Til sidst kan revnerne ses tydeligt og de kan trække store sprækker op igennem ydervæggen helt op til taget.

 

Udfører en håndværker et dårligt stykke arbejde skal der sættes ind overfor det så tidligt i processen som muligt, og kontraktforhold skal retmæssigt overholdes. Typisk er det billigere at rette en fejl undervejs end bagefter.

 

Uanset om der bygges om, renoveres, bygges til eller bygges op, er det klogt at rådføre sig om, hvor det er smartest at starte, og hvad der hurtigst kan tjene sig hjem igen.

 

 

Faner stadig under udvilking: Cob Cottage, Domehus, Bjælkehytte, Hybridbolig