Afgasning kan ikke altid fornemmes, og er heller ikke en rar oplevelse.

Afgasning

Luftkvaliteten i et rum er summen af dets dele. Fx er duften af nyslået græs et afsæt af partikler til luften, hvilket påvirker renheden af denne luft. Nyslået græs opleves (på linje med fx en ny sofa i ægte læder) som noget positivt af de flest. Den lugt, som fx kommer fra en ny printer, betragtes derimod ikke som specielt positiv. Andre relaterede produkter kan fx være; maling, plastiklegetøj, laminatreoler, læder-look møbler, linoleumsgulve, fugemasse mv.

Eksempler på påvirkninger:

Ved påføring af maling er det yderst vigtigt at vide, hvilke egenskaber den maling, man maler med, har. Maling er ikke bare maling, og den billigste er i langt de fleste tilfælde ikke den rigtige.

 

-det samme er gældende for lak oa.

Virkelighedens verden

 

Folk træder ind i et afgassende hus;

 

Det de siger:

"Ej, her dufter godt nok af nyt hus, hva?"

 

Det de tænker:

"Her er overhovedet ikke til at trække vejret. Lad os komme ud her fra hurtigst muligt"

 

Det de siger:

Ej, hvor hyggeligt med de der duftlys!"

 

Det de tænker:

"Hvad skal de duftlys sløre?"

 

Hvad de siger:

Vi kan desværre ikke blive ret længe.

 

Det de tænker:

Heldigvis!

 

 

Er det i virkeligheden ikke bedre, at folk tager sig en ordentlig indånding og koncentrere sig om at dufte godt efter for at finde ud af, at der dufter af "ingenting" ?

 

 

Afgasning

Generelt

Afgasning er den flygtige del af et materiales afgivelse af molekyler. Altså et produkts evne til at afsætte sporstoffer til luften.

 

-fx kendes afgasning fra en evt. nymalet væg. Afgasningen (altså en lugtgene) forplanter sig rundt i lokalet og indeklimaet forringes i den tid, hvor malingen er våd. Når malingen har dannet skorpe (altså er tør, er afgasningen væsentligt nedsat eller (afhængigt af produktet) forsvundet.

 

Afgasning kommer også fra "positivt stemte" emner, som fx rengøringsmidler. Kemiske opløsningsmidler mv. er yderligere de mest almindelige VOC'er i husstanden, og associeres dermed ikke altid med en negativ holdning.

 

 

Sygdom og mén

 

Vigtigheden af korrekt luftkvalitet ses tydeligt, hvis de ikke overholdes. Symptomer som hovedpine, koncentrationsbesvær, åndedrætsproblemer mv, er hints om, at der er noget galt.

 

En maler, der ikke benytter korrekt beskyttelsesværn, modtager enorme mængder dampe, som påvirker kroppen. Mén efter længere tids påvirkning kan være kramper, talebesvær, hukommelsesproblemer og meget mere.

 

 

Formaldehyd

 

Afgasning fra materialer kan overføre giftstoffer som formaldehyd til kroppen. Disse stoffer anses for at være kræftfremkaldende. Kilderne er størst i sammenlimede produkter som fx krydsfiner, spånplader og MDF. Kilden mindskes med tiden i materialet, da den afgives til omgivelserne. Kilden opstår generelt igen efter opfugtning eller kraftig opvarmning af materialet, da indkapsling brydes og nye små lagre kan afgasse frit.

 

Stoffet kan blokeres ved indkapsling. Denne fremgangsmetode kan fx være laminering, lakering eller maling, men disse ting kan også i sig selv afgive giftige stoffer til omgivelserne igennem afgasning eller berøring, så det virker lidt som at pynte en lort.

 

Kortvarig påvirkning skader ikke de fleste, men alt med måde. Der er ingen grund til at invitere disse materialer ind i boligen. Eksem, astma og malerhjerne er heller ikke noget, der kommer på én dag. Kilderne bør minimeres mest muligt.

 

En fremgang på området;

 

Forskning på området er initialiseret i 2012. Målsætningen er at finde ud af, om fremstilling af sammensatte plader, kan gøres uden brug af lim indeholdende formaldehyd.

 

 

Dilemma

 

Det er generelt ikke fordi, folk ønsker at bo usundt, men oftest hænger det sammen med økonomien.

 

Det er et rimeligt simpelt regnestykke;

 

  • En skarp lugt udluftes ved at åbne døre/vinduer.
  • Varmen flyver med ud.

 

Undgå derfor en masse billige, parallelimporterede sager, der forringer luftkvaliteten i en sådan grad, at det kan irritere sanserne.

 

Nyere (og dyre) boliger med gode energimærkninger bruger energi på at trække et mekanisk ventilationsanlæg af flere årsager. Bl.a. pga. varmegenvindingsmulighederne, men også i højere grad pga. luftkvaliteten. En bolig som denne vil derfor fritages for ovenstående dilemma.

 

-det samme kan siges omkring fugtophobning.

 

 

Forebyggelse

 

Visse ting kan ikke gøres så rene, at de ikke lugter. Disse ting afgiver gasser til omgivelserne kontinuerligt. Disse kilder skal optimalt set;

 

  • Undgås helt
  • Samles på ét sted
  • Punktudsuges

 

-afgasning skal udluftes eller ventileres bort.